
Wanneer kan ik naar de ombudsman?
Voordat u een klacht bij de ombudsman indient is het belangrijk om eerst de gemeente de kans te geven om zelf op uw klacht te reageren. U moet hiervoor dus eerst de klacht aan de gemeente voorleggen. Heeft u dat gedaan, maar heeft u geen reactie gekregen. Of heeft u wel een reactie gekregen maar bent u het niet eens of ontevreden met de uitkomst daarvan? Dan kunt u naar ombudsman stappen. De ombudsman is geheel kosteloos en is er voor zowel burgers als bedrijven. Van belang is dat de klacht betrekking heeft op iets wat de gemeente heeft gedaan of juist niet heeft gedaan en volgens u wel had moeten doen. Twijfelt u of u met uw klacht bij de ombudsman terecht kan? Neem dan gerust contact op.
Wat gebeurt er met mijn klacht?
Klachten kunnen qua aard en inhoud heel erg verschillen. Het kan dus zo zijn dat de ene klacht anders dan de ander wordt behandeld. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van spoedeisendheid is, of omdat een klacht juist op een laagdrempelige manier opgepakt kan worden zonder de noodzaak voor formele procedures. Om toch wat inzicht te bieden hoe de klachtbehandeling bij de ombudsman kan verlopen kunt u op bovenstaande tabbladen klikken waarin een aantal processtappen zijn beschreven.​

Wat kan een ombudsman?
Informatie opvragen
De ombudsman mag informatie vragen aan de gemeente waarover geklaagd wordt. Deze moet die informatie verplicht geven.
Rapporteren
De ombudsman kan een rapport maken en het openbaar maken als een organisatie ernstig tekortschiet.
Publieksvoorlichting geven
De ombudsman mag ook informatie geven aan het publiek over hoe ze klachten kunnen indienen en wat hun rechten zijn.
Aanbevelingen doen
Na het onderzoek kan de ombudsman een advies geven over hoe de gemeente het probleem kan oplossen of hoe de gemeente het werk beter kan doen.
Eigen onderzoek starten
De ombudsman hoeft niet altijd te wachten tot iemand een klacht indient. Als hij merkt dat er mogelijk iets misgaat binnen de gemeente, dan mag hij zelf een onderzoek starten.
​Samenwerken met andere toezichthouders
Soms werkt de ombudsman samen met andere instanties, zoals inspecties of speciale ombudsmannen (bijvoorbeeld voor kinderen of veteranen).
Bemiddelen
De ombudsman kan proberen een oplossing te vinden waar zowel de klager als de gemeente mee tevreden is.
Toegang tot informatie en plaatsen
De ombudsman mag niet alleen informatie opvragen, maar ook zelf documenten inzien of zelfs langsgaan bij een gemeente om te kijken hoe dingen daar gaan.
Geheimhouding
De ombudsman moet alle informatie die hij tijdens een onderzoek heeft verzameld vertrouwelijk behandelen. Hij mag niet zomaar gevoelige informatie delen.
Wie is de ombudsman?
Zouhair El Yandouzi is sinds 1 januari 2025 de ombudsman van de gemeente Rheden. Hij heeft rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is na zijn studie al vrij snel in de ombudswereld terecht gekomen. Hij heeft ruim 13 jaar lang bij de Ombudsman Metropool Amsterdam gewerkt als onderzoeker en later ook als strategisch- en bedrijfsadviseur van de ombudsman. Zouhair is momenteel naast ombudsman voor de gemeente Rheden ook bestuursadviseur bij een grote uitvoeringsorganisatie.
